Wednesday, July 16, 2014

Colek dan Kerabu Maggi Paling Sedap di Kampung Baru, KL


Assalamualaikum.

Hello :)

Akhirnya, jumpa jugak kedai yang jual COLEK yang betul-betul versi Kelantan punya :)

Dulu, masa zaman sekolah , bila tiba je bulan puasa, balik dari Terawih, benda pertama yang fiza dan kawan-kawan akan cari ialah colek . Paling jadi favo ialah colek ikan , dan kedai yang selalu jadi tumpuan kami masa kat kampung ialah kedai Moksu Ani. ahahaha, sampai sekarang kedai tu still ada :)

Colek ni memang femes dikalangan kelantanese . Anak-beranak colek ni termasuklah, colek buah, colek kerang, colek ikan , colek keropok dan macam-macam lagi . Sebenarnya, nama tu cuma nama dikalangan orang klate je, kalau kat negeri lain, sama je. Colek buah tu, rojak buah, colek kerang, kerang rebus atau kerang bakar, colek keropok, keropok keping cicah sos dan colek ikan pulak, ikan celup tepung, cicah sos :)

Haa, tu jee.. tak pelik pun, cuma nama je lain ;) dan COLEK tu kalau ikut bahasa baku merujuk kepada SOS makanan tu :)

Oke, kembali kepada story asal, hihi, selama fiza tinggal di Putrajaya ni, bulan puasa tahun ni baru fiza dapat merasa nikmat colek yang benar-benar rasa colek kelantan! Colek buah . Ohh ya, colek buah ni lain sikit je dari rojak buah. Kuah untuk colek buah ni biasanya kita akan guna kicap, gula, belacan dan cili je. Kalau rojak ada kacang tanah kan, kuah dia pun yang dah di masak jadi pekat tu :)


Haaa, gini la dia rupanya. slurppp, telan ailio oik! mangga tu rangup betul *padahal kalau buat sendiri pun boleh.ngeee


Yang ni kerang, alah, rasa kerang ni sama je kalau makan kat mana-mana pun, CUMA, yang lainnya disini ialah, rasa colek dia tuuu yang super duper sedap! .

Apa yang istimewanya di sini dan menjadikan restoran ni terkenal di kalangan Kelantanese di KL ialah ini 


Yaa, this is KERABU MAGGI  yang super duper sedap !
Honestly, ni first time fiza mencuba makan kerabu megi ni, dan cubaan kali pertama fiza memang tidak menghampakan. Rasa dia complete dengan masam, manis, semua ada :)

Restoran yang menyediakan makanan colek dan kerabu maggi yang super duper ni terletak di Kampung Baru . Terkenal dengan nama RESTORAN SURAYA KERABU MAGGI KG.BARU . Alamat penuh dia fiza tak ada, tapi rasanya, kalau pergi Kampung Baru, KL, sebut nama kedai, tanya je mana lokasi kedai ni, semua orang tahu kot :')

Kedai dia terletak kat tepi jalan yang memang sibuk dengan kereta duk lalu lalang, meriahh sangat!



Bila dah sampai sini, harap kena tingkatkan tahap kesabaran ye, sebab meja memang sentiasa penuh , kena menunggu untuk dapatkan tempat duduk :) Meja banyakk, tapi orang pun ramai, so, sebab tu la selalu full je :)

Weekend ni nak pegi lagi . Nak makan kerabu maggi =)

Nyumm!



6 comments:

  1. sedapnya colek pauh tu..kerabu maggi..mcm menarik jer..nk kena pjuk hubby pegi ni..;-)

    ReplyDelete
  2. oooomak haaai.. telan air liuq tengok gambar weeeh !!

    ReplyDelete
  3. Yg selalu penuh dgn org tu kan? Yg ada sup2 tu kan? :)

    ReplyDelete
  4. ishhh nak try makan megi kerabu tu!!!! Tak pernah merasa lagi! huaaaaaaaaaaaaa....

    ReplyDelete
  5. kerabu megi tue nampak sedap sangat...boleh try nie...

    ReplyDelete

Hidup ini indah, hargai setiap detik keindahan
yang kita kecapi sebagai pengubat untuk
setiap duka yang hadir =)

❤Love to be loved❤