Thursday, April 4, 2013

Review : Bedak Kokuryu ( Bedak Arab) , Petua Bedak Pecah



Assalamualaikum .


Selamat pagi!ehh dah petang =.= Hari ni, fiza nak kongsikan sesuatu . Erm, mungkin ramai yang dah penah dengar dan pernah atau sedang menggunakannya sekarang ni, tapi tak pe, biar fiza review hasilnya bila fiza sendiri yang menggunakanya . Apa tu eh? hikss .

ni dia ,

BEDAK KOKURYU , atau lebih glamer dengan panggilan BEDAK ARAB.


Sebelum ni, fiza tak tahu pun kewujudan bedak nih, hinggalah satu hari tu, member duk kecoh bercerita pasal bestnya guna bedak ni.Teruja la pulak bila tahu kelebihan dia. Fiza memang suka bertukar tukar bedak , sekarang pun, ada 5 jenis bedak yang fiza guna . gilir-gilir guna . Hari ni guna yang ni, esok guna yang tu pulak .

Maybelline , Miyami,SimplySiti,Revlon,Body Shop dan yang terbaru ni lah, bedak arab. Alhamdullilah, guna banyak bedak, tapi tak rosakkan muka lagi setakat ni :) 



Oke oke, straight to the point! fiza guna bedak ni dah hampir sebulan , setiap hari nak keluar fiza guna, bedak-bedak lain semua dah tolak tepi kecuali bedak Body Shop . Bedak Body Shop fiza jadikan alas selepas pakai foundation . lepas tu, pakai bedak ni . Hasil dia !

Sangat puas hati . tak nak cakap lebih-lebih, sebab lain orang lain hasil dan pendapat dia.
Cuma bagi fiza, bedak ni best sebab,

Tahan lama
Tak berminyak
Tutup semua cela kat muka
Nampak glowing gitu :p
Kalau berpeluh kat muka, dia tak cacatkan bedak tu.

Cara nak pakai dia lain sikit, mula-mula kena basahkan sponge dia, letak bedak kat sponge yang  lembab tu, then sapu kat muka . haa, ingat, masa sapu tu kena sekata la, jangan bertompok tompok pulak . Bila dah sapu , biarkan bedak tu kering kat muka .Kalau nampak tak sekata, touch up sikit-sikit. Sampai puas hati dan cantik :)

Fiza sukaaa mekapkan muka orang, so masa balik kg hari tu, habis muka adik-adik jadi mangsa, kene tepek dengan bedak nih, pastu berkaler-kaler dengan mekap lain .hikss!


Ada satu petua yang fiza nak kongsikan untuk si pemakai bedak arab nih . Bedak ni, kalau jatuh, memang mudah pecah habis . Kalau lah bedak korang pecah, jangan sedih, jangan cepat buang tahu. Cara untuk kembalikan ke bentuk asal ialah

Campurkan bedak tu dengan air, jangan banyak sangat air tu. Biarkan kejap sampai bedak kembang, pastu bila dah kembang, tekap tekap guna belakang sudu besi tu . Tekap sampai rapat balik dan biarkan kering . haaa . nanti dia ok balik :) senang kan! bedak fiza pecah hari tu, fiza buat camni lah:) selamat, selamat :p

Bedak Arab ni fiza beli secara online dengan member sekolah. Dia jual RM42 (by hand area Johor Bharu) dan RM45 (termasuk pos) . Yang 50g termasuk sponge . Paling murah la setakat ni kot .  Bedak ni kan, bekas dia klasik giler .haha! bau pun macam bedak sejuk tu :p tak kisahlah sebab  yang penting, hasil dia yang sangat memuaskan hati fiza :)

UPDATE :
Untuk pertanyaam atau nak order boleh Whatsapp, Call atau SMS no ni :
019-9985148 ( ila)



Thanks For Reading This , Muahxx ~Much Love~

30 comments :

  1. baru jugak beli..murah la 42..sy beli 48 skali dgn postage.. =) skrg ni ada promosi rm45 skali postage..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aahh.. tp 42 tu lau ambik sendiri la..kalau pos pun 45 jugak :)

      Delete
    2. nak oder boleh kirim kt sabah tak..minta contact no..senang sikit..

      Delete
  2. Lama dah dgr bedak arab nie,tp kak Nurul blm lg cuba,tgk review kwn2 memang baguslah bedak nie.

    ReplyDelete
  3. jaa pun ada gak kwn suggest suh guna bedak arab ni, tapi tah ler x terdetik pulak nak cuba... stakat ni jaa masih setia ngn miyami ngn pixy jer..hihi. btw tengkiu untuk tips bedak pecah tu, jaa pun alwez terkena, syg betul bila bedak dah pecah kan. boleh cuba tips ni lepas ni .


    p/s : rakan fiza jadik pelakon Cinta dan Wahyu? yg mana 1 tuu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi, kalau Jaa dah oke dgn Miyami n Pixy, xyah tukar dah..hihi fiza ni suka tukar-tukar sbb nak tgk hasil dia setiap satu bedak tu :p haa, nanti cuba eh ..tp yg fiza cuba tu utk bedak arab je, bedak lain tak pernah buat lg..

      Delete
  4. wah kak lea mmg dh lama nk mencuba dpt gaji ni blhlah beli.mmg byk feedback positif sapa yg pakai bedak ni.tapi satu je org komplen....sponge yg dh lembap tu xda tmpt nk smpn...x kn nk sumbat dlm casing compact tu hah ^^

    nice petua kalau bedak tu pecah tq...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti cuba ye kak :) haaah, masalah nak simpan sponge dia..fiza letak dalam plastik kalau nak travel.

      Delete
  5. Fiza mmg cantik...
    pakai apapun still cantik.. :)

    ReplyDelete
  6. Haiiiii. Salam kenal bloggers. Jemput join GA nina yea ♥

    ReplyDelete
  7. Fiza,
    Akak nak beli...boleh email details x?suriaamanda@yahoo.com

    ReplyDelete
  8. nanti fiza pm no tel member tu eh :)

    ReplyDelete
  9. Akak , ada lagi tak bedak ni? Nak order, boleh tak?

    ReplyDelete
  10. Femes bedak arab ni yer. Member office ni pon ada jual. Mahal sket dari harga nih.

    ReplyDelete
  11. Salam sis, mohon share ur review psl bedak arab ni in our page selling bedak arab http://facebook.com/AaraArissa
    Like and share our page for special price iA ^^ shukron..

    ReplyDelete
  12. Salam tumpang iklan ye :D

    Sy ade menjual bedak arab hy RM45 (50gm) free pos + free span

    SMS/Whatsapp kalau berminat 0126246762

    Thanks! :D :D

    ReplyDelete
  13. salam. wahhhh berkesan kan. lama dh dgr . tgk kwn pkai pn cntik. tp xjmpe yg murah la. plg2 rm60 huuu. nak try jgk. faraa-myraa.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. Salam, maaf mencelah...bedak arab original dari arab RM45 di Sabah... :) http//bijiaprikotrumpailaut.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum..
    semoga dirahmati Allah SWT..saya membekal bedak kokuryu..terus dari arab..insyaAllah penghantaran seminggu..email ke imirzan_@gmail.com atau whatsup +966548181772.
    terima kasih..

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum,

    sy berminat dengan bedak arab ni. blh tak fiza bg no kawan yang di JB tu. blh sy tny dia nnt sbb sy duk di area Jb gak. tq
    shemygirl82@gmail.com

    ReplyDelete
  17. momoy try juga tapi naik jerawat kecik2 tp coverage mmg cantik
    ni review momoy russet dan cherry


    http://www.momoy-blogirl.blogspot.com/2013/03/pendapat-momoy-tentang-bedak-arab.html


    http://www.momoy-blogirl.blogspot.com/2013/06/review-bedak-arab-kokuryu-warna-cherry.html

    ReplyDelete

hi chumel! Macih coz sudi komen kt sini..wink ;)
MuahhXXxxx ^_~